Michňák doplatil na nervozitu a pád ho stál medialu

20.06.2015 Celý región

Baku 20. júna (TASR) - Slovenský reprezentant v športovej gymnastike Slavomír Michňák bol blízko medaile vo finále na koni s držadlami na 1. európskych hrách v Baku. O tú ho však pripravil pád, po ktorom mu rozhodcovia pridelili 13,266 bodov a musel sa uspokojiť so šiestym miesto. Zverenec trénera Petra Krištofa tak nemohol byť spokojný a priznal, že za chybu mohla jeho nervozita.

"Nikdy som nebol viac nervózny, to bol ten dôvod, prečo som padol. Kondične som to zvládol, zostava nebola zlá, len som jednoducho padol," opísal sobotňajšie vystúpenie. Ak by dvadsaťdvaročný gymnasta predviedol rovnaký výkon ako v kvalifikácii na svojom najsilnejšom náradí (14,666 b), stačilo by mu to na striebornú medailu. "Kôň je obzvlášť také náradie, že človek nikdy nevie. Môže to mať hocijako natrénované, no stačí milimeter a je dole z náradia. Stáva sa to aj najväčším borcom, rovnako to bolo aj dnes," pripomenul, že vo finále prerušili zostavu viacerí pretekári.

Michňákov pád prišiel po chybe, keď sa ocitol nakrivo na koňovi a situáciu už nedokázal zachrániť. "Samozrejme, že ma to mrzí. Lepšie povedané hnevá ma to. Emócie po súťaži to nebol smútok, ale bol som na seba naštvaný," povedal.

Za všetko mohla prílišná nervozita. "Pramenila zo všetkého. Hlavne z toho, že sme sa tam stretli už iba tí najlepší a išlo o to, aby sme sa pobili o prvé tri miesta, vlastne najmä o to prvé. V takej situácii cítim, že mám iba jeden pokus, ktorý musí byť najlepší zo všetkých. Samozrejme do toho sa potom pridajú kamery, celé hľadisko sa pozerá iba na mňa, za televízorom sedí moja rodina, kamaráti...," opísal svoj stav.

Michňák štartoval na koni ako prvý, čo mu taktiež nedodalo pokoj. "Pre mňa je to nevýhoda. Som oveľa radšej, keď si môžem pozrieť, ako zacvičil prvý a trochu sa upokojiť, vydýchať sa."

Zverenec trénera Petra Krištofa v sobotu dosiahol svoj doposiaľ najlepší výsledok a vylepšil si umiestnenie z aprílových ME, kde takisto na koni atakoval finálové priečky, napokon ho klasifikovali na 10. mieste. Spokojný však nemohol byť. "Som dosť sebakritický na to, aby som povedal: 'je to fajn, že som sa dostal do finále'. Čakal som od seba oveľa viacej. Sám pred sebou si nemôžem dovoliť hocijaké chybičky, lebo to dopadne takto a ujde mi medaila," pokračoval.

Jeho cieľ do ďalšej kariéry je jasný: "Chcel by som sa dostať do finálovej osmičky na olympijských hrách. Čím skôr, tým lepšie".
 

Vyberte región